Denne nettsiden bruker cookies Jeg aksepterer
All Sports United

Kundeservice

Nordens største sportskjede

FAQ

- Ofte stilte spørsmål

Få svar på ditt spørsmål umiddelbart gjennom våre ofte stilte spørsmål

Spørsmål og svar

Les mer

Garantier

- 100 % fornøyd

Prisløfte, gratis retur, 100 % fornøydgaranti og 3 års gratis sykkelservice

Ekte prisløfte

Les mer

Retur & Bytte

- Gratis bytte og retur

Vi tilbyr 100 dagers åpent kjøp med problemfri og gratis retur

100 dager

Les mer

Registrer deg

- Nyheter og tilbud

Få tilbud og nyheter først. Eksklusive kupp kun for våre nyhetsbrevabonnenter

Kupp

Les mer

Guider /

Skytesimulator

 

SKYTESIMULATOR – EN INNERTIER
Av Andreas H. Parlow

Har du bommet eller skadeskutt viltet under jakten noen gang? Har du trent for lite med våpenet ditt i det siste? Har du et nytt våpen du ikke er godt nok kjent med enda? XXL tilbyr skytetrening i simulator - realistisk, lydløst, i innetemperatur og med profesjonell veiledning.

Det er alltid viktig at skudd løsnes på eksakt riktig tidspunkt under jakten. Nøler man, kan målet forsvinne i det fjerne og du går tomhendt hjem. Det er heller ikke noe hyggelig hvis viltet bare såres, det er lite humant og helt unødvendig. Begge tilfeller kan du forebygge ved å mengdetrene på skyting, det gir deg selvtilliten til å ta avgjørelser på riktig tidspunkt i en jaktsituasjon.

Eller kanskje du har kjøpt et nytt våpen, eller forbedret det du har, og vil gjerne bli godt kjent med våpenet før jakta? Ingen grunn til å stå ute og fryse, når du heller kan stå inne i varmen, uten hørselvern, og få veiledning av en profesjonell instruktør. SimWay Hunt skytesimulator er kommet for å bli, og er en fantastisk måte å terpe skuddsituasjoner på. Enten du skyter fugl, som and, rype eller fasan, eller om du jakter elg, kronhjort eller villsvin.

 

 

HVORFOR SIMULERE?

Martin er en ivrig jeger, og visstnok en flittig bruker av XXLs skytesimulator i varehuset i Sandvika. Det er sannsynligvis derfor jeg treffer ham der i simulatoren på høylys dag. Martin forteller at han har vært på jakt siden han var bare 12 år gammel, og både han, kona og eldstesønnen på 15 år, er i dag ivrige jegere.

— Det jeg liker best med simulatortreningen er at man får mengdetrening som er mye mer effektiv og realistisk enn den man får på skytebanen. I en hektisk hverdag er tid ofte et aspekt, og da er det utrolig godt å komme hit og skyte i vei, uten tanke for lading, tomhylser, blinksjekking og lapping. Én time her tilsvarer jo mange timer på skytebanen, mener Martin.
 

 

— Har du vært her mange ganger, undrer jeg?

— Jeg har vel vært her 8 – 10 ganger, og kommer stadig tilbake. Jeg trenger å få selvtilliten det gir å skyte mye, det ser jeg også resultater av når jeg er på jakt. Her får du se med én gang hva du har gjort feil. Det er lett å korrigere når du ser resultatene umiddelbart. Johan, som er instruktør her i Sandvika, har også vært til helt uvurderlig hjelp for meg. Han ser nøyaktig hva som er feil med skytingen min, oppstilling etc. og forteller hvordan man løser det. Og så er han veldig hyggelig!

— Men kan man ikke bare trene på dette hjemme, da?

— Det å stå i stua hjemme og trene anlegg er ikke noe for meg, og skal man skyte f.eks. lerduer er det jo kun refleksen det går på. Den innarbeider jeg også her. Og skal man på drevjakt på villsvin er man fullstendig avhengig av praktisk trening på forhånd. Ingen ønsker å få et villsvin mot seg, og jo bedre man treffer, jo raskere detter naturlig nok dyret. De er jo nærmest som evighetsmaskiner å regne, de dyrene, og treffer du litt feil risikerer du å måtte gå flere hundre meter for å hente inn byttet.

Forteller Martin meg, mens han legger an for å plaffe ned en liten villsvinfamilie på fire.
 

 

— Hva og hvor jakter du vanligvis, da?

— Jeg jakter fugl, som duer og gjess, pluss rådyr og hjort her i Norge, og villsvin i Sverige. I tillegg har jeg også jaktet i Namibia, Sør-Afrika og bjørn i Canada. Så jeg er nok en relativt ivrig jeger.

— Bjørn?!? Høres skummelt ut!

— Jeg holdt faktisk på å bli tatt av en bjørn i British Columbia i Canada. Den løp rett fra meg og guiden min, da jeg plystret for å forsøke å få den til å stoppe opp. Det gjorde den. Og snudde og begynte å løpe mot oss. Jeg klarte heldigvis å holde hodet kaldt, siden jeg visste at guiden ville trå til hvis jeg bommet. Heldigvis traff jeg så godt at bjørnen stupte rett i bakken. Med høy puls og klamme hender senket jeg børsa igjen, pustet lettet ut og snudde meg til guiden. Han var relativt rød i ansiktet han også, og ganske lavmælt da han fortalte meg at han hadde glemt igjen rifla i bilen ...

Da skjønte jeg viktigheten av mengdetrening og refleksskyting, kan man si.

— Ups! Men blir det ikke urealistisk å stå og skyte mot et stort lerret?


— Vet du hva? Det er helt feil! Det er mye mer realistisk å stå og skyte mot animasjoner av dyrene du faktisk skal jakte, og trene på hastigheter og bevegelser viltet faktisk har og gjør. Det er jo realismen som gjør at jeg foretrekker å skyte mye her på simulatoren, i stedet for bare på skytebanen. Farten på viltet kan du bestemme selv på dataskjermen, så man kan også skyte seg bedre og bedre på bevegelige mål, hvis man begynner med lave hastigheter og øker på etter hvert.
 

 

— Okay, jeg tror deg!

— I tillegg får du vite treffpunkt og sikteforlegging i hastigheter. Det er for sent å lære dette når du står i felt og viltet er borte. Dessuten begynner jeg, etter mange års jakt, å merke det litt på hørselen. Her sparer jeg både hørselen og skulderen, og er fit for fight når selve jakta begynner. I mine øyne er det helt genialt!

Foreløpig finnes simulatoren kun hos XXL Sandvika. Timebestilling og spørsmål rettes til vapen.inforama@xxl.no eller telefon 24084073 (75).


PÅ TIDE Å PRØVE SELV


Nå begynner jeg å bli nysgjerrig selv, på hvordan dette virker. Derfor ber jeg instruktøren Johan Jervgren om å vise meg hva jeg skal gjøre og hvordan systemet virker. Johan instruerer meg kort og konsist, mens han drar fram en hagle jeg skal skyte med. Jeg har jo ikke eget våpen, men Johan har heldigvis noen rifler og hagler "stående og slenge i et skap", som han selv sier.

Men hvor lang tid tar det å lære opp en relativt uerfaren skytter med kontoristfingre? Det tok neimen ikke mer enn et par minutter. Og selve grensesnittet er både intuitivt og lett å betjene, skjermen er nemlig av berøringstypen. Det gleder en ivrig iPhone- og iPad-bruker.

Monteringen av ekstrautstyret, som gjør at våpenet kommuniserer med simulatoren, er også gjort på bare et par-tre minutter.

— Hva har du montert på våpenet nå, Johan?


— Nå har jeg montert en batteripakke med to laserstråler foran på løpet. I den er det to AAA-batterier, så dette er ikke en tung innretning. Den veier rundt 150 gram, så det merker man ikke når man skyter. Laserstrålene måler hvor du skyter og hvordan løpet beveger seg.
 

 

— Tøft! Laserstråler!

— Mellom batteripakken og avtrekkeren trekkes det en kabel. I enden av kabelen sitter en mikrobryter som jeg teiper fast bak avtrekkeren. Når man drar i avtrekkeren trykker man umerkelig på mikrobryteren, som igjen løsner et "skudd" med den ene laserstrålen, forklarer Johan.

— Jaha, og hva skjer så?

— Laserstrålen detekteres av et par små kameraer under projektoren i taket, som så registrerer hvor du har skutt. Dermed kan den lese av hvor på dyret du har truffet, i forhold til hvor du siktet. Du kalibrerer før du begynner å skyte, for å være sikkert på at kameraet gjør en nøyaktig jobb med akkurat denne børsa og montasjen. Da er det lett å korrigere, og med litt skyting lærer du deg hvordan du skal forlegge siktet i forhold til hastigheten på viltet.

— Det lærer jeg neppe, men jeg er villig til å prøve litt.

Johan viser meg noen skudd først, så får jeg prøve selv. Det er han som trykker på skjermen og bestemmer hva jeg skal skyte og hvor fort det skal bevege seg. Først tester jeg noen ganske trege (vingeklipte?) lerduer, for å få litt følelse med våpenet. Jeg har bare skutt med hagle én gang før, må jeg innrømme. Det går forbausende bra, og skjermen viser meg hele tiden hvor jeg bommer eller treffer på lerduene. Snedig!
 

 

Deretter mener Johan at vi skal jakte litt ryper, med hund. Han forklarer meg at når hunden stanser kan jeg legge an og gjøre klar. Her er det refleksskyting får jeg beskjed om, kun peke og skyte. Det er ikke tid til å sikte, det er derfor man skyter med så mange hagl, blir jeg fortalt. Logikk i mine ører.

 

Plutselig letter fire – fem ryper og jeg er brått blitt rypejeger. Det smeller i høyttaleren som er koblet til den stasjonære PC-en på bordet ved siden av meg. Høyt nok til at jeg lever meg helt inn i jaktsituasjonen.

— Snyggt!, sier Johan på klingende svensk, idet jeg treffer min første (virtuelle) rype.

Moro! Deretter går det slag i slag, og jeg blir merkelig nok bedre og bedre gjennom jaktøkten. Enda jeg er litt redd for å treffe bikkja i min iver.

— Det här gikk jo rätt bra, sier Johan. – Du traff jammen 24 ryper!

Wow! Dette var skikkelig moro, og progresjonen min var upåklagelig. Fordelen er nok at jeg hele tiden så hvor jeg skjøt, og dermed kunne justere i forhold til hvor jeg trodde jeg skjøt. Det gjorde det i hvert fall veldig lærerikt for uerfarne meg. Det som først minnet meg mest om TV-spillet "Duck Hunt" på Nintendo i ungdommen, har faktisk gjort meg til en bedre jeger. Og 24 ryper på omtrent fem minutter er egentlig ganske heftig!

Etter et godt håndtrykk og en stor takk til Johan, beveger jeg meg ut av varehuset igjen. Mens jeg tenker at 24 ryper på fem minutter er det nok bare Rune Rudberg eller George Best som kanskje kan ha gjort bedre ...

Foreløpig finnes simulatoren kun hos XXL Sandvika. Timebestilling og spørsmål rettes til vapen.inforama@xxl.no eller telefon 24084073 (75).


HVA ER SIMWAY HUNT SKYTESIMULATOR?
SimWay Hunt er en av de aller mest avanserte datastyrte 3D-simulatorene for realistisk skytetrening. Simway Hunt er utviklet i samarbeid med blant annet det svenske jegerforbundet. Den virtuelle lerdueskytingen er utviklet i samarbeid med Håkan Dahlby, som er bl.a. europamester i dobbel-trap tre ganger, og sølvmedaljør i dobbel-trap i OL i London 2012.

SimWay Hunt brukes med vanlige våpen, både rifle, hagle og pistol, enten eget våpen eller XXLs. Du kan skyte på fasan, and og rype, elg, villsvin og kronhjort, og selvfølgelig også lerduer. Man kan skyte både jeger-trap, dobbel-trap, OL-trap og skeet på SimWay Hunt. Sporting vil sannsynligvis bli implementert i løpet av 2016.

Simulatoren er en glimrende treningssimulator, som gir deg masse nødvendig mengdetrening. I tillegg utvikler du skyterefleksene og styrker selvtilliten du trenger når du er på jakt. Mens du skyter får du umiddelbare, visuelle tilbakemeldinger på treffpunkt, hastighetstilpassing og sikteforlegging. Det gjør simulatoren ekstremt nyttig for alle typer jegere. I tillegg får du en dyktig instruktør fra XXL, som gir deg veiledning på simulatoren, og på skyting, skytestilling, sikteteknikk etc.

Egenskaper:
- Glimrende for mengdetrening
- Viktig for å øve inn skytereflekser
- Styrker selvtilliten du trenger i avfyringsøyeblikket
- Meget lærerikt
- Umiddelbare tilbakemeldinger på treffpunkt, hastighetstilpassing og sikteforlegging
- Behagelig, uansett vær
- Man slipper lading, lapping, tomhylser og ventetid
- Fint for å terpe teknikk, anlegg og oppstilling

Spesifikasjoner:

- Fuglejakt: Fasan, and, rype
- Viltjakt: Elg, villsvin, kronhjort
- Lerdueskyting: Jeger-trap, dobbel-trap, OL-trap, skeet, sporting i løpet av 2016
- Andre skyteøvelser: Helfigur, showdown i Western-by

Samtlige jaktoppsett har visuell veiledning for treffpunkt, hastighetstilpassing og sikteforlegging.

Det går også an å være to som skyter i konkurranse mot hverandre, både i jaktdelen av simulatoren og på blinkskytingen. Dette kan også være lærerikt, både for å skjerpe konkurranseinstinktet, takle forstyrrelser og for å lære av hverandre. Dessuten er det morsomt og sosialt.

Priser for simulatortid med instruktør:

- 300 kr for 30 minutter
- 600 kr for 30 minutter med instruktør
- 500 kr for 60 minutter
- 1000 kr for 60 minutter med instruktør

Vi anbefaler at alle tar første halvtime i skytesimulatoren med instruktør. Det sikrer at du får nødvendig opplæring og best utbytte av skyting i simulator.

Vi gir 20 % rabatt på første time, til alle som har bestilt Jegerprøven-kurs gjennom XXL, når de har bestått prøven. Jegerprøven kan bestilles her: http://www.xxladventure.travel


KJØP AV KOMPLETT SIMULATOR

XXL er representant for salg av komplette SimWay Hunt-pakker i Norge. SimWay Hunt kjøpes ofte av jegerforeninger, jaktlag, eventbyråer, ungdomsorganisasjoner, skyteklubber og større bedrifter, i tillegg til enkelte privatpersoner.


Ved kjøp av en komplett SimWay Hunt-pakke fra XXL, får man levert følgende:


- Lasere og mikrobrytere for bruk med hagle og rifle
- 1 stasjonær PC med tilstrekkelig datakraft og grafikkort, nødvendig programvare, samt berøringsskjerm, mus og tastatur
- 1 BenQ Short-projektor, som tillater stor projisering på korte avstander
- 1 kamera med to linser, som leser laserstrålenes bevegelser
- Komplett SimWay Hunt programvare, ferdig installert
- 1 års garanti med gratis programvare-oppdateringer

Pris for komplett simulator:

Kun 89.900 kroner hos XXL (veil. pris er 120.000 kroner)

Kontakt vapen.inforama@xxl.no eller telefon 24084073 (75).

Om produsenten:
SimWay AB, som produserer SimWay Hunt, er et svensk selskap som er anerkjent for flere typer sportssimulatorer. De har selv utviklet 3D-motoren i systemet, som også brukes i de andre simulatorene deres. 3D-motoren er plattformuavhengig og kan benyttes på store lerreter, men faktisk også helt ned til iPhone. Selskapet er i dag representert i over 20 land, men alt styres fra hovedkontoret i Stockholm, Sverige.

Se mer om SimWay skytesimulator på Youtube
 

Tips
Til toppen