Denne nettsiden bruker cookies Jeg aksepterer
All Sports United

Kundeservice

Nordens største sportskjede

FAQ

- Ofte stilte spørsmål

Få svar på ditt spørsmål umiddelbart gjennom våre ofte stilte spørsmål

Spørsmål og svar

Les mer

Garantier

- 100 % fornøyd

Prisløfte, gratis retur, 100 % fornøydgaranti og 3 års gratis sykkelservice

Ekte prisløfte

Les mer

Retur & Bytte

- Gratis bytte og retur

Vi tilbyr 100 dagers åpent kjøp med problemfri og gratis retur

100 dager

Les mer

Registrer deg

- Nyheter og tilbud

Få tilbud og nyheter først. Eksklusive kupp kun for våre nyhetsbrevabonnenter

Kupp

Les mer

Guider /

Ullundertøy eller superundertøy?

hero-image-undertøy.jpg

 

Både ull-og syntetisk undertøy har gode egenskaper, men hva bør du egentlig velge? 

Trelagsprinsippet forteller oss at den beste måten å kle seg på for å holde varmen, er å benytte tettsittende undertøy innerst mot huden. 

Om du bør velge ullundertøy eller syntetisk undertøy, kommer an på hva slags aktivitet du skal bedrive. Skal du for det meste holde deg i ro, eller er det treningsøkter og turer som er formålet?

Ullundertøy isolerer best

  • Ull er et naturfiber med en helt unik isolasjonsevne, som garantert vil hjelpe deg å holde på varmen. Skal du stå mye stille utendørs, så er ullundertøy det absolutt varmeste alternativet.
  • Ullundertøy transporterer ikke fukt like godt som superundertøy. Derimot har ulla den unike egenskapen at den kan ta opp inntil 30% av sin egen vekt i fuktighet, og likevel holde på varmen. Hvis du skulle bli svett eller våt, så vil altså ulla fortsatt bidra til å holde deg varm.
  • Merinoull er populært og brukes ofte i undertøy fra mange forskjellige leverandører. Fordelen med merinoull er at den ikke klør, i og med at den har mye tynnere fibre sammenlignet med vanlig ull. Merinoull har også en naturlig stretch, som øker bevegeligheten og komforten i plagget det brukes i.
  • Ullundertøy er også et godt valg til hverdagsbruk på kjølige dager, når behovet for fuktighetstransport ikke er størst.

Superundertøy er best på fukttransport 

  • Superundertøy har bedre evne til å transportere fuktighet, siden syntetiske fibre suger til seg mindre svette enn naturfibre som ull og bomull. 
  • Skal du trene eller ut på tur i høyere tempo, så vil kroppen begynne å produsere svette. Syntetisk materiale vil da flytte kroppsvæsken raskere vekk fra huden og ut mot omgivelsene, sammenlignet med ull. Det gjør at superundertøy også tørker raskere enn ull og bomull. 
  • Polyester og polypropylen er populære fibre som brukes i superundertøy. Disse er svært lette, varmer godt og er optimale for fukttransport. 
  • Syntetiske fibre er også ofte mer slitesterke enn ren ull.
  • Superundertøy tar lettere til seg lukt enn ull, spesielt etter langvarig bruk, men er til gjengeld lettere å vaske enn ullplagg. 

Kombinasjon av ull-og syntetisk materiale

Det finnes også plagg som inneholder både ull-og syntetfibre. Slikt undertøy egner seg godt når man skal være aktiv ute i kaldt vær. 

Ulla vil bidra til med sine gode varmeegenskaper, mens det syntetiske materialet vil øke fukttransporten.

Selv om merinoull er kløfri, kan den likevel irritere de med sensitiv hud. Det er som regel lanolinen i ulla det reageres på. Da kan det være lurt å velge tolags undertøy, hvor syntetmaterialet er innerst mot huden, slik at det ikke klør. Da vil samtidig fuktighet trekkes vekk fra huden, mens ulla i det ytterste laget vil virke isolerende. Derfor passer tolags undertøy perfekt dersom du har sensitiv hud.

 
Tips
Til toppen